Tuesday, January 11, 2011

3 Langkah Lindungi Privacy Anda Daripada Google, Facebook dan Retargeting Program

PERHATIAN. Ini adalah entri khidmat masyarakat. Walaupun tidak semenarik entri regular di Blog Coretan Perantau, harap dapat diambil iktibar yang mungkin. Aku rasa zaman sekarang nie tiada lagi unsure privacy : semuanya dishare dengan rela hati di Google dan Facebook. Kalau boleh hampir setiap jam ataupun minit nak update Facebook status, upload gambar dan berinteraksi di Facebook. Google dan Facebook nie memang compeletly menguasai dunia internet kita sekarang. Memang unsur privacy dah dianggap as outdated!!

>Privacy policy : pernahkah korang kisah mengenai isu privacy policy nie?!<

Google adalah syarikat terbesar di alam internet dan salah satu kuasa besar dalam dunia business. Aku rasa setiap jam kita gunakan Google dan kalau ada nak buka any website, kita just Google terus : tak payah taip URL website itu lagi kan?! Tapi sedarkah korang bahawa setiap kali korang search Google, ia akan direkodkan : bukan hanya keyword carian tapi every link yang kita klik, semuanya bercampur membentuk satu profile habit kita semua. Kalau korang guna Google Chrome, setiap single letter yang korang taip di address bar turut akan di stor di Google : walaupun mereka pledge yang 98% data akan dimusnahkan dan hanya 2% yang akan disimpan. Selepas itu, data yang dikumpul akan di link dengan any Google services yang kita gunakan seperti Gmail dan YouTube.

Tapi mengapakah Google stor semua data nie?! Tujuannya adalah untuk diorang buzz out korang semua dengan iklan-iklan yang lagi relevan dan pada masa yang sama menjadi income untuk diorang. Papepon, korang jangan risau kerana kita boleh take action yang sepatutnya untuk lindungi privacy kita semua. Segala data yang Google ada mengenai kita boleh diview di Google Dashboard. Di bawah adalah step by step untuk stop Google daripada terus mengumpul maklumat pasal kita semua :

>Permandangan di dalam Google Dashboard : mungkin ada web history<

>Sekiranya korang gunakan Google Chrome : lagi banyak data kita distor<

Complete the following steps if you have a Google account (you may have an account without realizing it!):


1. Visit Google.com/dashboard

2. Sign in using the details of a Google account (such as iGoogle, Gmail or YouTube)

3. Dashboard lists all the Google services that store your data, from emails to search queries. Select the service you wish to view and edit.

4. Scroll down to “Web History” and click “Remove items or clear web history”. If you don’t find this service, it means you’re not activating Web History and your privacy is protected

5. To stop Google from collecting any more data and placing it into your account, you must first complete step 4 and then click the “Pause” link on the left of the page.

Separuh daripada komuniti di UK menggunakan Facebook hampir setiap hari yakni dalam 31 juta orang. Memang aku akui yang Facebook agak addictive dan semua benda kita mahu share di Facebook : samada photos, status, info dan semuanya. Tapi tahukah korang yang Facebook turut mengumpul segala info korang?! Setiap interactions dan setiap kali korang klik button Facebook, ia akan di add-up ke dalam personal profile kita. Kalau korang chat atapun wall to wall, data itu turut akan dikumpul. Maknanya Facebook ada ribuan dan mungkin jutaan sets of data untuk setiap daripada kita. Itulah kenyataannya tau!

>Facebook Places dan Facebook Privacy : adakah privacy kita terjamin?!<

Sebelum nie Facebook privacy policy ada 50 settings yang berlainan dan 170 options : dan privacy policy itu sendiri ada 5830 patah perkataan dan lagi panjang daripada US Constitution. Tapi aku tak rasa kita semua berminat untuk membaca privacy policy nie dan terus tekan button “Agree to terms and conditions”. Kalau difikirkan sejenak, bila last time korang baca any privacy policy?! Mungkin tak pernah kut. Oleh sebab banyak sangat komplen, maka Facebook pun memudahkan privacy policy nie untuk lagi senang difahami. Ada dua cara untuk korang claim privacy korang daripada Facebook : beware dengan apa sahaja yang korang buat di Facebook cam approve friends, benda korang post dan so on. Kita taknaklah kalau pencuri dengan senangnya pecah rumah kita ataupun menjejaskan prospek kerja kita di masa akan datang. Papepon, satu lagi cara adalah seperti di bawah :

1. Click on the Accounts option (top right hand side of every page)

2. Select “Privacy Settings”

3. Facebook offers a number of choices. To be sure that only your friends and family see your data, click on “Friends Only”, then the “Apply these settings” button. You can adjust in any ways you want

4. Facebook have a “Recommended” option. But be warned before selecting it : this allows the whole world to see your status updates, photos and posts, along with a list of all your friends.

5. When it comes to Facebook Places, select “Customize settings” on the main privacy page

6. Look for “Places I check in to”. By selecting “customize”, you can hide your location from certain people. Click “Save settings”

7. Back on the main privacy screen, you’ll find “Include me in “People here”. By default, this allows anyone in the local area to see who else is there. If you don’t want this, untick “Enable”.


Pernah tak korang lawati any retailer’s website dan view any products kat situ tapi pada masa yang sama, korang tak complete the transaction. Cuba korang fikir sejenak, pernahkah bila next time korang come across product yang sama yang korang view as iklan tu? Jadi, bagaimanakah benda nie terjadi semuanya?! Kebanyakan retailers guna “cookies” untuk kenal pasti korang dan product apa yang korang view. Jadi diorang akan gunakan “cookies” itu untuk terus menerus buzz korang dengan advert product yang diorang jual tu. Proses nie dinamakan “Retargeting”. Kalau korang sedar, tiada sesiapa pun yang ask permission korang untuk kumpul data-data itu : tapi semuanya dikumpul bersama dan digunakan as advert!! So, aku akan ajar korang cara untuk opt out daripada segala pengumpulan data secara haram nie. Privacy perlu terus dilindungi dengan cara :

1. Visit networkadvertising.org, the industry trade body’s website

2. Click on “Consumer opt out”

3. This will list all of the retargeting networks that are storing your browsing history. Simply click the “Select all” button, then the “Select” button, which allows you to stop all 60 networks from storing data in one swoop.

>Nie adalah website networkadvertising yang senaraikan semua cookies<

>Spread the word to the world<


Bukan niat aku untuk takutkan korang semua dengan fact bertimbun-timbun nie tapi privacy kita semua tetap perlu dilindungi daripada segala ancaman : samada disedari ataupun tidak. Jadi, tujuan aku adalah untuk berkongsi kesedaran nie dengan korang semua. Jangan sampai data kita semua sudah digunakan ke jalan yang salah ataupun kita semua terus dieksploitasi tanpa kita sendiri sedar. Mungkin ada yang tak kisah pasal isu nie tapi aku meminta jasa baik korang untuk sebar-sebarkan entri nie bagi kebaikan semua!! *Kebanyakan isu, data dan fact di dalam entri nie adalah petikan daripada artikel Benjamin Cohen bertajuk : Reclaim your online privacy daripada Reader’s Digest December 2010*

*Sebarkan entri nie untuk kebaikan kita semua : lindungi privacy kita sekadar termampu*

sumber :http://coretanperantau.blogspot.com

www.kemahiranhidup2u.blogspot.com

Kuiz Interaktif Kemahiran Hidup

Anda juga mungkin meminati

Related Posts with Thumbnails