Saturday, August 21, 2010

Konsep dan Logo Malaysia Inovatif 2010

Konsep Malaysia Inovatif 2010

Tujuan
Meningkatkan kesedaran dan memupuk budaya inovasi di kalangan rakyat Malaysia ke arah penghasilan kekayaan, penjanaan ilmu dan kesejahteraan rakyat.
Tema
Meraikan Kreativiti
Kumpulan Sasar
Terdiri dari semua golongan masyarakat seperti pelajar-pelajar sekolah, golongan Orang Kurang Upaya (OKU), komuniti, wanita penyelidik, saintis, wakil Kerajaan, wakil Pertubuhan Bukan Kerajaan dan pihak swasta.

 

 

mouse2

Logo MI2010 menggunakan ikon tetikus (mouse). Tetikus ini merupakan alat penghubung yang digunakan secara meluas diseluruh dunia sejak komputer diperkenalkan. walaupun teknologi semakin canggih dan dalam keadaan tertentu tetikus tidak lagi digunakan, ia tetap menjadi ikon yang digunapakai oleh pereka cipta dan ahli-ahli sains dalam menghasilkan ciptaan dan inovasi baru.
Tetikus berperanan sebagai penggerak kreativiti dan inovasi serta dapat merapatkan jurang dan mengeratkan hubungan antara negara. Hanya dengan sekali klik, ikon ini dapat menghubungkan kepada dunia luar, menyediakan ilmu pengetahuan yang terkini, membantu dalam melaksanakan kerja serta mengadakan rangkaian kerja dengan dunia luar.
Tetikus melambangkan kepentingan hubungan yang merentasi sempadan dalam era globalisasi ini

Kuiz Interaktif Kemahiran Hidup

Anda juga mungkin meminati

Related Posts with Thumbnails